DGBC Een product van Dutch Green Building Council
Project afbeelding
BREEAM-NL-score:

Op Distripark Dordrecht heeft Hercuton een duurzaam sorteercentrum gebouwd voor DHL Parcel Benelux. Eerder realiseerde Hercuton in Zaltbommel het ‘grootste en groenste pakketsorteercentrum voor de Benelux’ voor DHL. Hiermee werd de basis gelegd voor een langdurige samenwerking tussen de twee bedrijven.

BREEAM Outstanding

DHL heeft als missie om in 2050 nul CO2-uitstoot te bereiken. Ook het vastgoed levert hier een belangrijke bijdrage aan. Het sorteercentrum in Dordrecht is dan ook gerealiseerd met een BREEAM Outstanding duurzaamheidsambitie. Enkele aspecten die hieraan bijdragen zijn het gebruik van FSC en PEFC-hout, de toepassing van gelamineerd houten spanten en een waterberging. Daarnaast is het pand full-electric en voorzien van zonnepanelen waarmee onder andere elektriciteit wordt opgewekt voor de energiezuinige led-verlichting, elektrische heftrucks en personenauto’s en de centrale sorteerinstallatie met een capaciteit van 150.000 pakketten per dag.

Het kavel van DHL meet ruim 44.000 m² en biedt ruimte aan een sorteercentrum van ca. 15.000 m² met een kantoorruimte van ongeveer 1.210 m². Het gebouw krijgt een betonnen draagconstructie met houten dakspanten die het pand van binnen een vriendelijke uitstraling geven. Deze combinatie werd ook toegepast bij het sorteercentrum in Zaltbommel.

Snel operationeel

De bouw startte volgens planning in april 2021 en de oplevering vindt plaats in Q1 2022. Om het sorteercentrum zo snel mogelijk operationeel te hebben, zal DHL in december 2021 al toegang krijgen tot de nieuwbouw. Het gebouw wordt volgens de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) gerealiseerd. Hercuton heeft vooruitlopend op deze wet al meerdere grote logistieke panden onder externe kwaliteitsborging gerealiseerd.